Achter de herbestemming – Wonen in de Koetshuizen

In de rubriek ‘Achter de herbestemming’ spreken we met ervaren bouwadviseur Christophe De Buck. Hij is al 20 jaar actief binnen de Camino groep en hij versterkt sinds begin 2022 het salesteam van Istoir. In het derde en laatste deel van onze minireeks vertelt Christophe hoe het zal zijn om te wonen in een van de herbestemde Koetshuizen.

Wondelgem koetshuizen huis te koop

Wat kan je vertellen over de herbestemming van de Koetshuizen?

De Koetshuizen zijn oude paardenstallen. Als je naar de plannen kijkt, begrijp je al snel wat het zo uniek maakt. De structuur van buitenaf blijft zoals ze is, maar vanbinnen kunnen we volledig vernieuwen. Zo kunnen we op vlak van isolatie en ventilatie perfect voldoen aan de strenge normen. We maken eigenlijk een nieuwbouw, binnen een oud gebouw, zonder het karakter van het oude gebouw te verliezen. En daarbij nemen we zoveel mogelijk authentieke elementen over, zoals de oorspronkelijke betongewelven. En dat maakt het zo uniek.”

“We maken eigenlijk een nieuwbouw, binnen een oud gebouw, zonder het karakter van het oude gebouw te verliezen.”

Hoe verwarmen de bewoners straks hun eigen ‘Koetshuis’?

“We werken met geothermie, wat zeer grote voordelen heeft. Naast de vloerverwarming kunnen we dankzij geothermie ook gaan koelen. Het is economisch een interessant systeem, want het verbruik ligt aanzienlijk lager. Dat komt omdat we warmte afkomstig uit de aarde gebruiken als energiebron om te verwarmen. Daarnaast gaan we elke woning ook voorzien van een eigen set zonnepanelen. Zo wordt het elektriciteitsverbruik nog voor een bijkomend stuk gecoverd.”

 

Hoe ziet de woonbeleving er hier uit?

“Het is een zeer authentiek gebouw, dat we hebben opgedeeld in 12 woningen. De tuin vooraan wordt gemeenschappelijk. Het blijft privatief gebruik, maar wordt gemeenschappelijk onderhouden. Dat doen we vooral omdat we willen dat ook de tuin zijn authenticiteit behoudt.”

“Naast de vloerverwarming kunnen we dankzij geothermie ook gaan koelen.”

Bekijk de volledige reeks 'Achter de herbestemming':