Begin van een nieuw maatschappelijk hoofdstuk in Gentse binnenstand

De kogel is door de kerk. We kregen de toestemming om te starten met de herbestemming van een convent in het Klein Begijnhof in de Gentse binnenstad. Als bedrijf gespecialiseerd in het restaureren en herbestemmen van historische gebouwen kijken we ernaar uit om van een prachtig convent in het ‘Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen’, door UNESCO erkend als werelderfgoed, opnieuw een karaktervolle parel te maken.

Het Gentse begijnhof in de Lange Violettestraat werd opgericht in 1235 door Margareta II, Gravin van Vlaanderen. 1 van de grotere convents, een prachtig gebouw dat ooit dienstdeed als gemeenschappelijke begijntjeswoning, is al lang een vaste waarde in de gemeenschap maar raakte door de jaren heen in verval.

Een team van professionals zal het gebouw binnenkort in zijn oude glorie herstellen. We zullen daarbij bijvoorbeeld nauw samenwerken met gespecialiseerde architecten, studiebureaus en aannemers om de renovatie met respect voor de authenticiteit en de originele erfgoedelementen uit te voeren.

Het convent zal dankzij de herbestemming een nieuwe, maatschappelijke rol vervullen. Samen met Toontjeshuis, een initiatief en coöperatie met sociaal oogmerk binnen de Camino Groep, creëren we een woon- en leefomgeving voor volwassenen met een (vermoeden van) beperking. Er zullen 15 zelfstandige woonstudio’s, een groter leefappartement én een gemeenschappelijke ruimte worden voorzien. De oude boom in de aangename binnentuin vormt de ideale ontmoetingsplaats voor de bewoners.

We zijn enthousiast om via de restauratie iets terug te kunnen geven aan de maatschappij, terwijl we de rijke geschiedenis van het Klein Begijnhof behouden. We kijken ernaar uit om de maatschappelijke rol van dit herbestemmingsproject nu echt concreet te mogen invullen.

Geïntrigeerd door de schoonheid van het project?

Ontdek er hier meer over