Waar ooit de palmen ruisten: Villa des Palmiers

Inderdaad, ooit groeiden er palmen in België. Dat was het geval op deze bijzondere plek: de “Villa des Palmiers” in Melle, vlak bij Gent. Deze statige villa werd gebouwd door de bloemisterijfamilie Spae, die bovendien mee aan de wieg stond van de wereldberoemde Gentse Floraliën. De specialiteit van het huis was de kweek van palmen voor export. Istoir kreeg dit prachtige stuk architectuur – aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed – toevertrouwd voor een kleinschalige ontwikkeling, die eer bewijst aan het unieke karakter van het pand.

Architect: ZOOM architecten (Gent)
Landschapsarchitect: Leen Vanthuyne (Kortrijk)

Contacteer ons
  • eclectische architectuur
  • verscholen in een prachtige tuin
  • pand met een boeiende geschiedenis
  • interieur met originele elementen
  • toplocatie, vlakbij Gent, R4 en E40
Villa des Palmiers, Melle Villa des Palmiers, Melle Villa des Palmiers, Melle Villa des Palmiers, Melle

Eclectische blikvangers

Niet alleen de geschiedenis maakt dit bouwwerk de moeite waard. Ook de architectuur van het pand is bijzonder. De “Villa des Palmiers” werd begin 20ste eeuw met baksteen en natuursteen opgetrokken in een eclectische stijl met neorenaissance inslag. Blikvangers zijn de vierkante hoektoren, de gevels gedecoreerd met sierankers en de uitgestrekte tuin.


Villa des palmiers melle

Origineel interieur

In het interieur van de “Villa des Palmiers” bleven cruciale authentieke elementen bewaard. Deze worden door Istoir vakkundig geïntegreerd in het nieuwe project. Zo zullen de kleurrijke glasramen, de mozaïekvloer op de benedenverdieping en de houten trap aan de nieuwe woningen een sublieme toets geven van honderdjarig vakmanschap.

Vlakbij Gent, R4 en E40

De “Villa des Palmiers” ligt aan de Brusselsesteenweg in Melle. Dat is een ideale uitvalsbasis: Gent bevindt zich op amper 10 minuten rijden en de R4 en E40 richting de rest van het land zijn anderhalve kilometer ver. Winkels en scholen liggen om de hoek. Tram en bushalte "Melle Leeuw" liggen op 300 meter afstand, deze lijn loopt rechtstreeks naar Gent centrum. Kortom: de ideale ligging. Tegelijkertijd is rust gegarandeerd, want de prachtige tuin verschuilt de villa in het groen.

Bekijk op google maps

Istoir team

Meer weten over deze unieke site?

T. 09 240 80 10
info@istoir.be
Contactformulier