Welkom Lissa: nieuwe projectontwikkelaar bij Istoir

Op 7 juni 2022 verwelkomde Istoir een nieuwe collega. Lissa Camerlinck (28) ging er toen aan de slag als projectontwikkelaar. Lissa heeft een stevige boon voor historische gebouwen en enkele jaren ervaring op zak als architect in een restauratiebureau. Ook privé is ze samen met haar partner een pand uit 1914 in ere aan het herstellen. Want bestaande gebouwen een tweede leven schenken, dát is haar missie.

In het kader van haar studies als ingenieur-architect in Gent ging Lissa als Erasmusstudent naar Rome. Daar ontvlamde haar passie voor historische gebouwen pas goed. Ze deed er nog een internationale master in restauratie bovenop. De Faro conventie was het voorwerp van haar thesis en stage, die ze vervulde bij de Raad van Europa. Een eerste werkervaring deed Lissa op bij een restauratiebureau waar ze 3 jaar als architect werkte. En nu maakte ze dus recent de overstap naar Istoir. “De job van projectontwikkelaar sprak me meteen aan. Fascinerend dat je mee kan bepalen hoe het vernieuwde gebouw er zal uitzien.”

“Op Erasmus in Rome ontvlamde mijn passie voor historische gebouwen.”

Erfgoed klooster karmel istoir

Wat doe je als projectontwikkelaar bij Istoir?

“Eens we bij Istoir een nieuw pand hebben aangekocht, maak ik een voorstel van wat we mét en in dat pand kunnen doen. Hoe gaan we het indelen en hoeveel woonunits passen erin? Dat is het voorbereidende werk vooraleer de architect aan de slag gaat. Later in het project geef ik ook aan welke materialen we willen gebruiken: welke vloer, keuken, deuren passen hier? Hierbij komt heel wat materiaalkennis kijken. Ik begeleid het project tot aan de werf, dan geef ik het in handen van de projectleider. Natuurlijk bezoek ik de werf nog geregeld om te zien hoe de werken vorderen en om eventuele bouwknopen te bespreken. Denk aan valse plafonds, als je ze wegneemt, kom je vaak voor verrassingen te staan. Of vloeren met niveauverschillen, hoe werk je ze weg?”

Waarom precies een nieuwe uitdaging bij Istoir?

“Bij Istoir ligt de focus op historische gebouwen en hoe we deze duurzaam kunnen restaureren zodat ze klaar zijn voor de volgende 100 jaar. Er was een goede klik met de andere leden van het team en ik vind het leuk deel uit te maken van een ambitieus bedrijf met een duidelijke toekomstvisie. Istoir kan anderzijds steunen op de expertise van bouwgroep Camino, waar we deel van uitmaken.”

“Als we een bouwvallig, onveilig en onaantrekkelijk gebouw kunnen omvormen tot een authentieke en karaktervolle plek waar we onszelf zien wonen, dan zijn we in ons opzet geslaagd.”

Erfgoed conversie

Waarom is de herbestemming van gebouwen zo belangrijk en nuttig?

“Er zijn heel wat bestaande gebouwen, renoveren is de toekomst. We vervullen hier ook een maatschappelijke rol als we een bouwval kunnen herbestemmen tot duurzame woningen of kunnen voorzien van andere invullingen die nog eens 100 jaar kunnen meegaan. Tegelijk zorgen we voor een aangenamer straatbeeld voor de buurt en voor alle voorbijgangers.”

Waar haal je voldoening uit?

“Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen en we een bouwvallig, onveilig en onaantrekkelijk gebouw kunnen omvormen tot een authentieke en karaktervolle plek waar we onszelf zien wonen, dan zijn we in ons opzet geslaagd.”

“Bij Istoir ligt de focus op historische gebouwen en hoe we deze duurzaam kunnen restaureren zodat ze klaar zijn voor de volgende 100 jaar.”

Waar kunnen we je vinden op een vrij moment?

“Met mijn nieuwe job en onze verbouwing vliegt de tijd voorbij. Ontspannen doen we op een terrasje met lekker eten en drinken. Een filmpje of een concert meepikken zit er ook in. En in de vakantie gaan we graag naar Italië als we wat meer tijd hebben.”

Ben je eigenaar van een historisch pand dat je vakkundig wil laten restaureren? Of heb je interesse om in zo’n pand te wonen, voorzien van alle hedendaags comfort?

Neem dan gerust contact op