Speuren naar erfgoed

Istoir zoekt naar authentieke sites met een verhaal die we ombouwen tot hedendaagse woonunits. Het Klooster van de zusters van Karmel in Brugge is er zo een.

Eeuwenlang werd het Klooster in de Schuttersstraat in Brugge bewoond door de orde van de Ongeschoeide Karmelitessen. Achter de mysterieuze gevel schuilt een historische tuin omgeven door een pandgang of ambulatorium waar de zusters al wandelend konden bidden. Door behoud van deze belangrijke authentieke elementen, zullen de nieuwe bewoners binnenkort diezelfde sereniteit kunnen ervaren.

Vertrouwen van eigenaars is heilig

“Het is een architect die ons over het klooster tipte. Het werd de eigenaars tijdens de onderhandelingen snel duidelijk dat we niet enkel focussen op het maximaliseren in woonunits, maar dat we de ziel van het klooster ook wilden beschermen. Voor eigenaars is niet alleen de prijs cruciaal. Hun pand moet ook een gepaste bestemming voor de toekomst krijgen, met respect voor het historisch karakter ervan."

Een kennismakend gesprek om het potentieel van je pand of site te kennen is vrijblijvend, maar kan hopelijk tot een mooie samenwerking leiden

Ontwikkelingspotentieel onderzoeken

“Er is veel studiewerk nodig om het potentieel van een pand goed te kunnen inschatten. Analyses met Erfgoed en Stedenbouw bijvoorbeeld, of het inwinnen van advies bij restauratie- en (landschaps)architecten. Hoewel esthetiek van zeer groot belang is, moet een pand of site uiteraard ook ontwikkelingspotentieel hebben. Een unieke sfeer, typerende elementen, een uitstekende ligging. We willen een buitengewone woonbeleving kunnen creëren.”