Interieur en architectuur verweven met elkaar

“Bij een reconversie focussen we op verleden, heden én toekomst. We geven gebouwen met een rijke geschiedenis een nieuw leven. En dat mag best een lang leven worden.” An Vermoesen van OSK-AR vertelt enthousiast over hun medewerking aan project La Dentelle in Brussel.

Wat of wie is OSK-AR precies?


“OSK-AR is een samenwerking van architecten, een bureau opgericht in 2014 en voortgevloeid uit L3M Architecten. We namen enkele jongere vennoten onder de arm en vulden ons team aan met architecten met diverse specialisaties: bouwkunde, landschap, interieur … We realiseren geregeld openbare aanbestedingen, maar ook private ontwikkelingen en reconversies. Zo gaven we de site van de Scheutkerk in Anderlecht enkele jaren geleden een nieuwe functie. Ze dient nu als sportzaal en multifunctionele ruimte voor de aanpalende school.”

Is werk van OSK-AR herkenbaar?

“Ik denk het wel. Onze projecten blinken uit in functionaliteit. Het is tenslotte niet omdat iets mooi is, dat het ook praktisch is. En daarnaast kiezen we ook vaak voor architecturale detailleringen. Eerlijke detailleringen.”

Hoe kwam Istoir bij jullie terecht?

“Onze ervaring met reconversie was een belangrijke factor, maar wat – zo vertelden Istoirmedewerkers me – Istoir vooral overtuigd heeft is ons werk voor Eylenbosch. Dat is een grote site van een brouwerij, waar we oud en nieuw op een mooie, unieke manier samenbrachten. Er zijn nu tientallen flats en commerciële ruimtes. Oud en nieuw vullen er elkaar naadloos aan en zo willen we het.”

“Met dit project wordt een slapende site geheractiveerd en zorgen we ervoor dat de historische panden terug een actief onderdeel van de stad worden.”

Wat houdt jullie opdracht bij La Dentelle in?

“Istoir contacteerde ons op het moment dat de vergunningen al in orde waren. We stapten dus iets later in dan gebruikelijk. De eerste taak voor ons was kijken wat er absoluut bewaard moest blijven en wat er in het ontwerp en het uitvoeringsdossier geoptimaliseerd kon worden. We analyseerden elk knooppunt, bepaalden de werkpunten. En we stelden op basis daarvan een inventaris op.”

Wat maakt La Dentelle volgens jou zo uniek?

“Het was een oud kantatelier, karaktervol erfgoed dus. Voor ons primeert dat verhaal. De geest van de panden, die willen we respecteren. Met dit project wordt een slapende site geheractiveerd en zorgen we ervoor dat de historische panden terug een actief onderdeel van de stad worden.”

Oud en nieuw vullen er elkaar naadloos aan en zo willen we het.”

Kan je als architect even creatief te werk gaan bij erfgoed als bij nieuwbouw?

“Absoluut. Hier zit het hem in de uitdaging om oud en nieuw in elkaar te laten overvloeien. We werken binnen een structuur van drie herenhuizen en een achterbouw. En daarin vinden we een logische én comfortabele indeling voor meerdere appartementen. Het is een fascinerende puzzel voor ons. Interieurinrichting en architectuur zijn ook verweven met elkaar voor dit project. Aan de binnen- en buitenzijde behouden we het karakter, in combinatie met hedendaagse technieken.”

Renovatieproject La Dentelle Brussel

Natuurlijk staat duurzaamheid ook voorop. Hoe pakken jullie dat hier aan?

“Er zijn bepaalde hedendaagse normen die we moeten behalen. Maar we willen wel zo weinig mogelijk afbreken. We werken dus vanuit de bestaande dakstructuren en vloeropbouw en we isoleren die zo goed mogelijk. Bijna-energieneutraliteit bekomen bij een historisch pand is natuurlijk lastig, maar door weloverwogen beslissingen te maken zullen we dit niveau zeker benaderen binnen dit project. Want op die manier verzekeren we de site van een langer leven. We kiezen onze materialen slim en we voorzien ook zonnepanelen en warmtepompen.”

Hoe verloopt de samenwerking met Istoir?

“Die loopt goed. We houden tweewekelijks een meeting met het Istoir-team, de ingenieurs stabiliteit, technieken en akoestiek. Maar tussendoor houden we ook contact en spreken we geregeld af op de site. Ook Istoir vindt overleg en geïntegreerd werken belangrijk, dat appreciëren we.”

Ook in Brussel is het cruciaal om oud en nieuw perfect in elkaar te laten overvloeien. Met de hulp van OSK-AR gaan we de uitdaging aan.

Meer weten over het project Dentelle?

Ontdek het hier

 

Benieuwd hoe project Potuit er straks uitziet?

Ontdek het project