Om beschermd erfgoed met een rijke geschiedenis nieuw leven in te blazen, werkt Istoir steevast met een team van multidisciplinaire experts. Zo ontfermt interieurarchitecte Barbara De Prest zich over het project Karmel in Brugge. We spraken haar over haar passie voor erfgoed en woonbeleving.
Hoe kwam je in contact met Istoir?
“Als interieurarchitecte heb ik heel wat ervaring met monumentenzorg en erfgoed. Moulures, muurschilderingen, historische materialen en -kleuren, … kortom, een fascinerend en inspirerende wereld. Maar ik ben ook actief in residentiële projecten en premium kantoorgebouwen. Een tijdje geleden zag ik dat Istoir op zoek was naar een ervaren interieurarchitecte. Het specifieke karakter van Istoir sprak me meteen aan. Ik nam contact op, en na een goed gesprek en een casestudie zijn we partners voor de Karmel-site in Brugge geworden.”
Verloopt de samenwerking vlot?
“Onze neuzen staan alvast in dezelfde richting. We vormen een compact team dat absoluut het verschil wil maken. Ik werk intens samen met het ontwerpteam van Istoir. We willen een rijke toekomst schenken aan uitzonderlijk erfgoed. We maken hierbij geen concessies, streven naar degelijke materialen en creëren een unieke woonbeleving. Momenteel finaliseren we de grondplannen en beginnen we met de materialisatie. Waardevolle elementen worden behouden en geïntegreerd in het nieuwe project.”
“Rust, stilte en bezinning optimaliseren, dat is ook bij de nieuwe invulling het doel.”
Wat trekt je zo aan in erfgoed?
“De historische context. Je vertrekt vanuit een verhaal, van soms honderden jaren oud. En je schrijft het verder, je blaast het nieuw leven in. Je koestert de geschiedenis maar geeft haar ook een nieuwe bestemming. Het is complexer dan een nieuwbouwproject maar zoveel boeiender”.
De inrichting van Karmel is een hele klus. Hoe begin je daaraan?
“Eerst en vooral nam ik de site maximaal in mij op, om de sfeer, het licht, de ruimtes, de zichtlijnen… aan te voelen. Aansluitend heb ik zoveel mogelijk historische informatie opgezocht en doorgenomen. Dagelijks gebruik ik ook de virtuele tour door het gebouw in de huidige staat. Dat helpt om mijn ideeën af te toetsen aan de realiteit."
Met welke uitdagingen gaat dat gepaard?
“Het feit dat elke ruimte uniek en anders is, maakt van elke ruimte maatwerk, en geen standaardisatie. Dit zal dan ook resulteren in exclusieve wooneenheden die letterlijk uniek zullen zijn. We voorzien 6 woningen, 1 kapelloft en verschillende appartementen van 95 tot 240 m². Ook in de kleinere appartementen zullen we een ruimtelijk gevoel creëren. Het is een kwestie van de troeven van elke ruimte uit te spelen. Zo zijn er heel knappe appartementen onder het dak, met een terras waarvan je kan uitkijken over Brugge. Gewoon groots!”
“Het oude koesteren, het nieuwe integreren. Dat evenwicht zoeken is mijn passie.”
Wat maakt Karmel uniek?
“Vroeger was Karmel een klooster, nu komen er koppels en gezinnen wonen. Dit is een volledig andere invulling, maar het blijft wel rust en bezinning uitstralen. Uit een enquête over de indeling van de gemeenschappelijke ruimte werd duidelijk dat er aandacht diende te gaan naar stilte, lezen, tafelen, … We proberen al deze wensen in dit project samen te laten komen. De uitzonderlijke ommuurde parktuin geeft dit project een prachtige bijkomende dimensie.”
En wat brengt de toekomst?
“Ik zal Istoir ook ondersteunen in hun klantenbegeleiding na gerealiseerde verkoop. Ik luister naar de wensen van de klant, zorg voor inspiratie, en geef advies over de inrichting (meubels, gordijnen, kleurenpalet etc.). Een totaalbegeleiding zeg maar.
Daarnaast zal ik ook meewerken aan de herbestemming van Hof Sebrechts in Brugge. In dit historisch pand zullen heel veel elementen behouden blijven: de lambrisering, delen van het plafond tot zelfs muurschilderingen op doek en ruimtes met een uitgesproken kleurenpallet. De volgende uitdaging waar ik met veel enthousiasme naar uitkijk!”
Op de concrete plannen van Karmel is het nog even wachten. Maar de eerste info over ons project vind je alvast hier.