Een geknotte linde van bijna 300 jaar oud. Taxussen die dateren van de vroege 19e eeuw, geplant bij het eerste tuinontwerp van het kasteel. Een majestueuze rode beuk van 150 jaar oud. Een groep van drie beuken met een kroon van 20 meter. Alle bepalen ze de karaktervolle parktuin.
Net als het kasteel, krijgt ook het historische park Potuit een nieuw leven. Een duurzaam boombeheerplan waakt over de aanwezige biodiversiteit, de bomen, hun wortels en de bestaande biotopen van deze groene oase. Voor dat plan werkt Istoir samen met partner Treexpert, een advies- en studiebureau voor bomen.
Boeiende biotopen
Mark Stammes, boomdeskundige bij Treexpert: “Bij het boombeheerplan voor dit park vertrekken we van de bestaande ecosystemen in en rond de bomen. Zo is er bijvoorbeeld veel klimop, een biotoop waar bijen en vogels voedsel halen en schuilplaatsen vinden. Er zijn bomen met bruinrot waar kevers in wonen. En we hebben korstmossen, scheuren en holtes. Daar leven insecten en knaagdieren. Boombeheer betekent hier boombehoud. Je werkt mee met de boom, niet tegen de boom.”
“Dit project herstelt het park in zijn oude glorie en is duurzaam.”
Contact met de boom
Een boombeheerplan brengt alle bomen in kaart. Mark : “Ik heb er in dit geval 204 genummerd en op kaart gezet. De essentie is de staat van de boom: we onderwerpen elke boom aan een boomveiligheidscontrole waarbij we de stamvoet, de stam en de kroon inspecteren. Aan de hand van deze info stellen we maatregelen voor. Bomen die directe verzorging nodig hebben, maatregelen op langere termijn en een toekomstvisie. Zo weet je jaar na jaar wat er te doen staat. Elk jaar doen we ook een quickscan waarbij we de staat van alle bomen bekijken. Aan de hand van wat er beschreven staat in het boombeheerplan en de informatie uit die scan wordt een werkplan opgemaakt om gebreken en onveilige situaties op te lossen en bij te sturen.
Duurzame aanpak
“Vaak zie je dat ontwikkelaars van scratch vertrekken met het groenontwerp, alles afgraven en vervolgens weer aanvoeren”, zegt Stammes. “Bij project Potuit gaan we voor een meer ecologische aanpak waarbij we maximaliseren wat er is. Istoir kiest ervoor om verder te bouwen op het aanwezige groen: wat zich hier van nature ontwikkeld heeft, hoort thuis op deze bodem en blijft behouden. Het ontwerp versterkt de biodiversiteit zelfs nog door extra biotopen zoals water.”
Hekken
Een strak circulatieplan voor werfverkeer zorgt ervoor dat de bomen tijdens de bouwwerken gespaard blijven. Mark: “We zetten de groeiplaatsen af met bijna een kilometer aan hekken. Dit vraagt de nodige aandacht van alle betrokken aannemers. Bij de bouwwerken moeten onvermijdelijk bomen geveld worden, maar we behouden het gros van de beeldbepalende historische ankers. Dat is belangrijk voor onze leefomgeving en die van onze kinderen en kleinkinderen.”