Het VITO en de UHasselt polsten in opdracht van het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed bij 1.252 Vlamingen naar het belang van 90 monumenten uit hun stad of streek. Daaruit bleek dat gezinnen per jaar gemiddeld €24,25 over hebben om het erfgoed in hun buurt te herstellen en onderhouden. Er is dus duidelijk een wil van de Vlaming om erfgoed in ere te houden.
Schoonheid en geschiedenis
Mooie, oude gebouwen en cultuurhistorische landschappen verhogen de kwaliteit van een woon- en leefomgeving. De schoonheid blijkt de hoofdreden om erfgoed te bewaren. Daarnaast vindt de Vlaming het belangrijk om de geschiedenis van historische panden te beschermen. Zo kunnen ook jongere generaties genieten en leren uit het verleden.
Respect voor authenticiteit
Historische panden hebben al een hele geschiedenis doorstaan. Die waarde overstijgt ons allemaal. En op die waarde willen wij verder bouwen”, vertelt Machteld Lehean. Respect voor de authenticiteit van bijzondere gebouwen is voor Istoir dus het vertrekpunt om oude schoonheid te verenigen met hedendaagse, duurzame woonbeleving.