Heel wat families uit Oekraïne komen aan in ons land op zoek naar een veiligere plek. Met de steun van onze Camino groep willen we deze families opvangen en onderdak bieden. Samen met het stadsbestuur van Brugge vonden we een geschikte locatie om de slachtoffers een tijdelijke thuis te bieden.
Opvangplaatsen bieden veilig onderkomen
Het Karmelitessen-klooster in de Schuttersstraat in Brugge staat al een tijdje leeg in afwachting tot de start van de restauratiewerken. Daarom stellen we tot die tijd het klooster ter beschikking aan Oekraïense vluchtelingen. Er zullen zo een 75 tot 100 mensen zeker tot het einde van dit jaar kunnen verblijven.
Frederik Van Vooren, Business Unit Manager Istoir: “Dit is een mooie kans om ons maatschappelijk engagement aan te wenden om deze mensen te helpen. Heel het team stak de koppen bij elkaar om dit praktisch op korte tijd te kunnen organiseren. Ook stad Brugge wilde meteen hun schouders onder dit project zetten. We schatten dat we tussen de 75 en 100 mensen onderdak zullen kunnen bieden dankzij de vele zusterkamers die er zijn en grote ruimtes die dienst kunnen doen als gemeenschappelijke leefruimtes.”
In het klooster zijn de basisbehoeften zoals water, elektriciteit en andere nutsvoorzieningen aanwezig. Ook de grootkeuken verkeert nog in een prima staat om de mensen te voorzien van warme maaltijden. Wie even tot rust wil komen, kan dat doen in de botanische binnentuin die bovendien ook een veilige speelplek voor de kinderen kan zijn.
Het is niet de eerste keer dat er mensen worden opgevangen in het klooster. 100 jaar geleden stelden de zusters het Karmelitessen-klooster ook ten dienste voor zij die het nodig hadden.
Extra initiatieven
Naast de pure opvangplaatsen willen we vanuit onze Camino groep ook kijken of we op menselijk en sociaal vlak een steentje kunnen bijdragen.
Joost Callens, CEO Camino: “Samen zullen we kijken welke noden deze mensen hebben en hoe wij die kunnen inlossen. Het is hartverwarmend om te zien hoe onze medewerkers massaal gereageerd hebben op mijn oproep. Ze geven aan solidair te willen zijn en hun steentje te zullen bijdragen. Onze hulp bestaat vooral in het faciliteren van opvangplaatsen en praktische zaken zoals tolken zoeken en vervoer regelen. We staan klaar om te helpen waar we kunnen.”
Solidariteit in Brugge
Voor dit initiatief konden we rekenen op de steun van stad Brugge. “We merken dat heel veel Bruggelingen solidair zijn met gezinnen uit Oekraïne die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun land. Samen met de private sector slaan we nu de handen in elkaar om een veilige, tijdelijke thuis te kunnen geven aan oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. We zullen er in elk geval alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze mensen zich thuis zullen voelen in onze stad”, aldus Brugs schepen voor Wonen, Franky Demon.