Duurzaam en toekomstgericht verwarmen via een warmtenet

Je woning verwarmen via een collectief warmtenet betekent dat de warmte niet langer afkomstig is van gas of andere fossiele brandstoffen. In Potuit zullen de bewoners van de 30 parkappartementen en 18 parkwoningen verwarmen via een warmtenet op aardwarmte. De Gentse burgercoöperatie Energent, gespecialiseerd in hernieuwbare energie, coördineert en beheert dit warmtenet. Ze geven extra duiding over deze nieuwe manier van verwarmen.

Wat is een warmtenet?

Luc Meskens van Energent: “Een warmtenet produceert warmte op een collectieve manier. In Potuit doen we dat met geothermie: we voeren in het project 78 grondboringen uit tot 150 meter diepte en we gebruiken de aardwarmte die er is, tussen de 5 en 10 graden, afhankelijk van het seizoen. Warmtepompen verwarmen de aardwarmte tot 38 à 40 graden en die warmte gaat via een distributienet naar de appartementen en de woningen. Dit is een CO2-neutraal systeem, want ook de elektriciteit voor de warmtepompen is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen.”

Energent is een burgercoöperatie, hoe werkt dat precies?

Luc Meskens: “Energent is zes jaar geleden opgericht in Gent. Er zijn 1.500 particuliere coöperanten die allen aandelen kochten. Met die middelen organiseert Energent projecten in hernieuwbare energieproductie, zoals windmolenparken, zonnepaneleninstallaties en warmtenetten.”

Wat zijn voordelen van dit warmtenet voor de bewoners van Potuit?

Luc Meskens: “De bewoners genieten van optimaal comfort, want je kunt er ook mee koelen: op hete dagen wordt er water van 18 graden in de vloerverwarming gepompt, zo blijft het binnen heerlijk koel. De bewoners van Potuit zijn bovendien helemaal ontzorgd. De installatie, het beheer en het onderhoud van het volledige warmtenet zijn voor rekening van Energent. Er zijn nooit extra onkosten. Als bewoner hoef je je nooit iets aan te trekken van de verwarming, dat is pure luxe.”

“Je geniet niet alleen van het comfort van de vloerverwarming, je wint ook aan ruimte omdat je geen radiatoren hoeft te plaatsen.”

 

Wat betekent dit op vlak van verbruikskosten?

Luc Meskens: “Je betaalt de aansluitbijdrage op het warmtenet via de aankoop van je woning. Dat is een eenmalige kost. Daarbij komt een maandelijkse vergoeding, afhankelijk van de hoeveelheid warmte die je gebruikt. Los van de instapprijs is dit in vergelijking met gas een veel voordeliger systeem. Op jaarbasis betaal je gemakkelijk 1.000 euro minder aan verbruikskosten vergeleken met een gemiddeld Vlaams gezin. En dat zonder de onderhoudskosten mee te tellen voor een individuele gasverwarmingsinstallatie. Vergeet ook niet dat deze nieuwbouwwoningen en -appartementen bijzonder goed geïsoleerd zijn, veel beter dan het gemiddelde, wat garant staat voor een zeer laag verbruik. De voordelen zijn in realiteit dus nog groter. Het warmtenet is beslist de meest toekomstgerichte keuze.”

“De kost om te verwarmen met het warmtenet is op termijn lager dan met gas. Je geniet daarbij van full service, en hebt geen zorgen over pannes en onderhoud. Bovendien biedt het warmtenet ook passieve koeling.”

 

Interesse in een van de parkappartementen of parkwoningen?

Potuit betekent: rustig wonen in het groen, te midden van een prachtige parktuin, in energiezuinige woningen en appartementen met grote terrassen en veel privacy. En als kers op de taart geniet je van duurzame, groene energie.

Ontdek Potuit