Ook bij de herbestemming van historische gebouwen staat veiligheid vanzelfsprekend voorop. De oude panden die Istoir aanpakt, vereisen dan ook extra voorzichtigheid en onderzoek, want de materialen zijn vaak eeuwen oud. Om de brandveiligheid in het Karmelietessenklooster in Brugge te verzekeren, namen we Groep FJK (Fire Junction Knowledge) onder de arm. Zaakvoerder Louis Van Rompaey vertelt ons meer over de samenwerking tijdens dit project.
Bij welk type projecten wordt FJK betrokken?
“Men schakelt ons in bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Wij zijn gespecialiseerd in brandwerendheid, risicoanalyses, interventieplannen, advies in de bouwsector en heel wat andere sectoren … Het kan dus erg specifiek zijn, bijvoorbeeld de brandveiligheid van laadpalen of een branddetectie-installatie testen. Of het kan gaan om een groot project waarbij we de brandveiligheid van de volledige site nagaan.”
Ongetwijfeld moet je de nodige kennis hebben om deze diensten aan te bieden?
“Je mag deze expertise inderdaad niet zomaar aanbieden. Na mijn ingenieursstudie volgde ik daarom een bijkomende opleiding van twee jaar aan de UGent voor Fire Safety Engineer. Die opleiding behandelt de Eurocodes voor beton, metselwerk, hout, staal, enz. maar je leert er ook bijvoorbeeld berekeningen te maken voor sprinklerinstallaties, brandweerstand, en zoveel meer. Al onze diensten en referenties staan mooi aangegeven op onze website. Zo heeft Istoir ons gevonden.”
“Om de inbrandsnelheid te berekenen, gebruiken we een programma ontwikkeld door professor Franssen van de Universiteit van Luik.”
Jullie hulp werd dus gevraagd voor het woonproject Karmel in Brugge?
“Inderdaad. De brandweer wilde graag weten of de oude balken op de zolder van het Karmelietessenklooster wel brandveilig genoeg waren. Die ruimtes zouden immers omgevormd worden tot residentiële kamers. Als er brand zou ontstaan, wil je natuurlijk de constructie vrijwaren. Dus vroeg Istoir ons (onder meer) om de inbrandsnelheid van de balken te berekenen. Daarvoor gebruiken we een programma ontwikkeld door professor Franssen van de Universiteit van Luik. Je geeft er alle gegevens over het gebouw in: de oppervlakte, het gebruik, of er al dan niet gestapeld wordt, enz. Vervolgens krijg je een idee van de stabiliteit na een brand. En de resultaten waren positief. Het zijn dan wel erg oude balken, ze zijn gemaakt uit eikenhout. Dat is een erg stevig en traag brandend materiaal. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld dennenhout. Je zou ervan versteld staan: soms is eikenhout, zelfs als het al erg oud is, brandveiliger dan pakweg staal.”
“Je zou ervan versteld staan: soms is eikenhout, zelfs als het al erg oud is, brandveiliger dan pakweg staal.”
Waren er verder nog werkpunten?
“Toch wel. We deden ook een analyse van de verschillende ruimtes en stelden een aantal adviezen op. Zo zullen de trappenhallen gecompartimenteerd moeten worden en moet er ook noodverlichting komen. Mijn rapport wordt meegestuurd met de bouwaanvraag of -vergunning en nadien komt de brandweer opnieuw controleren of alles in orde is.”
Verliep de samenwerking met Istoir goed?
“Absoluut. We gingen meermaals ter plaatse met de mensen van Istoir en we kregen tijdig de nodige plannen toegestuurd. Ik hoop in de toekomst nog voor tal van projecten samen te werken!”