Oud klooster wordt publieke trekpleister

De combinatie van geschiedenis, tijdloze duurzaamheid én de nieuwe ontmoetingsplaats maken dat het Predikheren de Onroerenderfgoedprijs 2020 won. De Mechelse stadsbibliotheek ging bovendien ook met de publieksprijs aan de haal, op basis van een poll waar 11.223 mensen aan deelnamen.

Het 17e-eeuwse klooster binnen de Mechelse ring kende een bewogen geschiedenis. De Predikheren werden in 1796 door de Franse bezetter verdreven. Het klooster diende daarna achtereenvolgens als kazerne, wapendepot, militair hospitaal en bejaardentehuis. Sinds 1975 stond het meer dan 40 jaar leeg. De Mechelse Monumentenzorg organiseerde een architectuurwedstrijd om dit noodlijdende gebouw om te vormen tot stadsbibliotheek én ontmoetingsplaats. Een uitstekende keuze omdat de 17e-eeuwse bibliotheek ooit het kloppende hart was van het klooster.

Korteknie Stuhlmacher architecten uit Rotterdam, Callebaut architecten uit Drongen, waarmee Istoir samenwerkt, en Bureau Bouwtechniek uit Antwerpen voerden eerst een grondig onderzoek uit van het gebouw: historisch en materiaaltechnisch. Met hun gedurfde restauratieaanpak die zowel duurzaam als tijdloos is, kozen de architecten ervoor om zoveel mogelijk sporen van de eeuwenlange geschiedenis en het verval zichtbaar te laten. De hedendaagse technieken zijn prachtig weggewerkt, waardoor het oorspronkelijke en indrukwekkende dakgebinte in eik met alle aandacht gaat lopen.

Ook Istoir bouwt aan de toekomst vanuit een rijke geschiedenis. Lees ons verhaal

Fotografie Luuk Kramer.